Laadregelaar, wat heb je eraan?

laadregelaarEen laadregelaar zorgt ervoor dat je een accu niet overlaad zodat hij veel langer meegaat. Alles over het verschil met de omvormer, Stecca en de andere beste laadregelaars!

Laadregelaar

Veel mensen denken dat een zonnepaneel of generator direct aangesloten kan worden op een accu om deze op te laden. Dat is een misverstand want een laadregelaar is gewoon nodig. Lees de mogelijkheden of bekijk de prijs aanbiedingen

Veiligheid

flexibel zonnepaneel kopenWanneer je dat doet “mishandel” je de accu en dit krijg je “terugbetaald” in een korte levensduur van de accu. Een accu goed opladen is dus echt belangrijk. De laadregelaar zorgt ervoor, dat de accu dus niet onder en overbeladen wordt. Als het voltage van de accu te laag wordt sluit de laadregelaar zichzelf af, daarmee wordt de levensduur van je accu aanzienlijk verlengd.

Fases

Het laden bestaat uit een aantal uitgebalanceerde fases. Zo kent een goede acculaadregelaar minimaal de bulklading fase, de absorptielading fase en de float fase ook wel druppellading genoemd. Veel goedkopere acculaders / laadregelaars nemen het minder nauw.

Soorten

Er zijn hoofdzakelijk 2 soorten:
12V
24V

Merken

Er zijn veel merken en dit zijn de bekendste:
Steca (bv PR1010)
Victron
IVT
Morningstar
Phocos
Sunware
Sunset
Kemo

Laadregelaar zonnepanelen

De accu-laadstroomregelaar voor zonnepanelen heb je dus gewoon nodig. Vooral het niet overladen, dus doorgaan met laden terwijl de accu vol is, is goud waard. Speciaal bij onderhoudsvrije – gesloten accu’s zoals de AGM en gelaccu’s zal overladen tot onherstelbare beschadiging leiden. Realiseer dat een accu heel duur is en dat het veel goedkoper is te investeren in een goede laadstroomregelaar dan regelmatig een nieuwe accu te kopen! Sommige laadstroomregelaars hebben een indicatie “hoeveel er nog in je accu zit”. Een soort “tankinhoudsmeter” maar dan voor je accu. De Victron BlueSolar 12/24-10 of 12/24-20 laat dit zien met behulp van ledjes.

MPTT

Sommige betere laadregelaars, hebben een MPPT techniek in zich. Dat staat voor Maximum Power Point Tracking. Zonder al te technisch te worden zorgt dat hierdoor de meeste energie uit je zonnepaneel wordt gehaald en je accu het snelst wordt opgeladen. Dit kan 10% of meer verschil uitmaken en dat heb je dus snel terugverdient. Vergelijk het met een auto, die kan bij een bepaald toerental het meeste vermogen leveren. De MPPT techniek zorgt dat jouw zonnepaneel ook het juiste aantal toeren maakt om het maximale vermogen uit het zonnepaneel te halen.

Kosten


flexibel zonnepaneel kopenDe kosten van een laadregelaar is 15 tot 1000 euro per stuk.

Bekijk hier de laadregelaar modellen en aanbiedingen >>

Meer info

Flexibel zonnepaneel en laadregelaar in 1

Een Flexibel zonnepaneel en laadregelaar in 1 geeft je geen 2 losse modules meer met draden onderling, wel zo betrouwbaar. Zo heb je het Solbian ALLinONE flexibele zonnepanelen systeem waarbij de laadregelaar er gewoon in zit. De Solbian ALLinONE is het eerste flexibele zonnepaneel met acculader in één. Daardoor is dit paneel werkelijk plug & play, alleen aansluiten op de accu volstaat!

Zonnepaneel en laadregelaar samen

Het alles in 1 pakket heeft het best renderende zonnepaneel van Solbian, namelijk dit met een hoog rendement (22,5 procent) SunPower zonnecellen met de goede compacte geavanceerde MPPT- lader in een flexibel zonnepaneel. Net als alle Solbian panelen zijn ze flexibel en overloopbaar en uiteraard lichtgewicht.

Alles in 1

De ALLinONE panelen zijn leverbaar in vermogens van 23, 47 en 72 Watt, in 12 en 24 Volt. Het is ook mogelijke meerdere panelen onafhankelijk van elkaar aan te sluiten op je accu’s

Kosten


flexibel zonnepaneel kopenDe kosten van een laadregelaar is 15 tot 1000 euro per stuk.

Bekijk hier de laadregelaar modellen en aanbiedingen >>