Wisselspanning en gelijkspanning

Wisselspanning en gelijkspanning zijn als water en vuur. Bij wisselspanning veranderd steeds de richting van de spanning en bij gelijkspanning is die gelijk. Alles over omvormers en spanningen!

Wisselspanning en gelijkspanning

Wisselspanning en gelijkspanning moet je dus goed uit elkaar houden en je hebt er meestal mee te maken bij zonnepanelen als je een omvormer overweegt of een laadregelaar.

Termen:
Gelijkspanning en wisselspanning worden aangeduid als DC en AC ( DC = gelijkspanning , AC = Wisselspanning )

Verschil

Wat is het verschil tussen wisselspanning en gelijkspanning:
Het aantal keren per seconde dat dit gebeurt noemen we frequentie. De frequentie wordt aangegeven in het aantal Hertz. In Nederland verandert de richting van de netspanning 50x per seconde. De frequentie is dus 50 Hertz. In bijvoorbeeld Amerika en Canada is de frequentie van de netspanning 60 Hertz.

Voorbeeld

Ter verduidelijking: We nemen als voorbeeld een ouderwetse gloeilamp van Philips. Deze gloeilamp heeft een gloeidraad. Als er stroom door de gloeidraad gaat dan wordt hij heet en geeft hij licht af. In het geval van wisselspanning gaat de stroom 50x per seconde van links naar rechts door de gloeidraad, zakt dan naar nul, en gaat dan even van rechts naar links door de gloeidraad. Dus iedere keer dat de stroom van richting veranderd wordt hij ook even nul. De lamp gaat dus eigenlijk heel snel aan en uit. Omdat dit zo snel gaat kunnen onze hersenen het niet waarnemen en lijkt het alsof de lamp constant brandt.

Stroom richting

Bij gelijkspanning is het principe veel eenvoudiger, de stroom vloeit altijd in één richting… van de plus naar de min. Een batterij geeft gelijkspanning. Als je een lampje op een batterij aansluit dan verlaat de stroom de batterij bij de pluspool, stroomt door de lamp, en gaat via de min-pool weer terug in de batterij. Veel (lichtere) elektronische apparaten werken op gelijkstroom.

Wisselspanning lichtnet

Maar waarom zet men dan wisselspanning op het lichtnet? Het gebruik van gelijkstroom lijkt dan toch veel eenvoudiger? Daar is echter een goede reden voor. Gelijkstroom is namelijk moeilijker te “transporteren” van de elektriciteitscentrale naar de gebruikers (alle woningen) dan wisselspanning. Het is domweg onmogelijk om gelijkspanning in grote hoeveelheden over grote afstanden te transporteren. Het is dus onoverkomelijk dat onze stopcontacten altijd wisselspanning zullen blijven leveren. Er zullen daarom ook altijd netvoedingen en omvormers nodig blijven.

Risico

Let dus op dat je apparaten altijd van de juiste spanning voorziet. Een apparaat zal onherstelbaar beschadigen als je hem verkeerd aansluit. Gebruik een voedingsadapter die bij een apparaat is geleverd alleen voor dat apparaat.