100 watt Flexibele zonnepanelen | Rendement, verbruik en behoeften op een rijtje!

Een 100 Watt flexibel zonnepaneel wordt het meeste gekocht maar hoeveel Watt buigbaar zonnepaneel heb je nodig? Een tv, de verlichting, waterkoker, laptop en telefoon kun je laden met 1 flexibel paneel maar wat kan nog meer? Je ziet hier alles!

Stappenplan
Het beste flexibele zonnepaneel kun je makkelijker kiezen met dit eenvoudige stappenplan.

Na het doorlopen van deze vragen weet je beter welke je nodig hebt:
1) Welk oppervlak is beschikbaar?
2) Hoeveel stroom verbruik is er?/ Hoeveel stroom wil je ongeveer opwekken of voor wat voor apparaten?
3) Heb je een maximale budget?
4) Hoeveel Ampère capaciteit is de accu waar hij op aangesloten gaat worden?
5) Wil je blauwe (Polykristalijne) of zwarte (Monokristalijne) flexibele zonnepanelen?
6) Wil je 1 paneel of 2 voor symmetrie op bijvoorbeeld een boot of camper?

Wat is watt?

Om goed uit te kunnen leggen hoeveel watt je waarvoor nodig hebt, is het handig om een beetje te weten wat “watt” is. Watt is de korte benaming van “aantal joule per seconde”. Je noemt dit ook wel vermogen.

Hoeveel watt heeft een waterkoker nodig?

Als voorbeeld: een waterkoker heeft gemiddeld genomen een vermogen van 1725 watt. Dit wil zeggen dat er per seconde 1725 joule verbruikt wordt wanneer de waterkoker aan staat. Het is interessant om te weten waar joule dan precies voor staat en om op die manier uit te komen bij termen als volt en ampère, maar dat is voor nu niet nodig 😉

Wat me duidelijk lijkt, is dat je energie nodig hebt om elektrische apparatuur te kunnen gebruiken. Afhankelijk van het apparaat heb je meer of minder energie nodig. En die benodigde hoeveelheid energie per seconde wordt dus aangegeven in watt.

Kilowattuur

1 kilowatt staat gelijk aan 1000 watt. Wanneer een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt een uur lang werkt, dan spreek je van een energieverbruik van één kilowattuur. Afgekort kWh. Eén uur = 60 minuten van 60 seconden en dus 3600 seconden. Eén kilowattuur bedraagt dus 3600 seconden maal 1000 watt = 3.600.000 joule.

Hoogste rendement

18%: Een zonnepaneel met een rendement van 18% zet 18% van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit.

22,5: Een zonnepaneel met een rendement van 22,5% zet 22,5% van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. Het vermogen van een zonnepaneel met een rendement van 22,5% is logischerwijs groter dan het vermogen van een zonnepaneel met een rendement van 18%.

Berekenen

Zonnepanelen leveren je per vierkante meter zonnepaneel per jaar vanaf 120 kWh aan elektriciteit op. Omgerekend is dat minimaal 432.000.000 joule per jaar en:

  • 1183562 joule per dag;
  • /n

  • 49315 joule per uur;
  • /n

  • 14 joule per seconde = 14 watt
  • /n

  • 822 joule per minuut en
  • /n

Per dag

Een flexibel zonnepaneel van 110 bij 57 centimeter (0,63 m²) heeft dus een minimaal vermogen van 8,6 watt. Per uur levert dat zonnepaneel 30924 watt op. Per dag is dat 742 kilowatt = 0,21 kWh.

Houd voor zonnepanelen met andere afmetingen de opbrengst in kWh (kilowattuur) per vierkante meter aan. De opbrengst bedraagt 0,33 kWh per dag, per m² zonnepaneel.

Opbrengst

Laten we zeggen dat we een zonnepaneelsysteem van 10 vierkante meter op ons dak hebben geplaatst. Voor de zekerheid ga ik ook nu uit van minimale opbrengst. In dit geval is 10 m² aan flexibele zonnepanelen goed voor een opbrengst van 3,3 kWh per dag. Anders gezegd heb je per dag met zo’n systeem 11836 kilowatt aan vermogen voor apparatuur in huis. Wat wil dat concreet zeggen?

140 watt

Concreet komt het erop neer dat er met zo’n systeem van 10 m² gemiddeld 140 joule per seconden aan energie binnenkomt. Hiervan zou je vol in het licht naar muziek kunnen luisteren via je stereo-installatie, terwijl je aan het googelen bent op je laptop. En dat zonder dat je bang hoeft te zijn dat je ijs in de koelkast met vriesvak aan het smelten is 🙂

Hoeveel watt heeft een laptop nodig?

Een stereo-installatie heeft namelijk een vermogen van zo’n 40 watt en je laptop verbruikt waarschijnlijk 60 joule per seconde. Aangezien je koelkast met vriesvak een gemiddeld vermogen van 35 watt heeft, houd je zelfs nog 5 watt over om je met 5 brandende LED lampen vol in de schijnwerpers te begeven!

Hoeveel watt heeft een iPhone nodig om te laden?

Een iPhone heeft een oplader van 5 watt nodig om op te laden. Dit is het vermogen dat iPhone opladers leveren. Een iPad oplader levert 10-12 watt. Het opladen van een iPhone kan daarmee ook. Afhankelijk van het model dat je wilt opladen, zal dit met een snelheid gaan die groter of gelijk is aan de snelheid waarmee een iPhone oplader de iPhone oplaadt. Een USB kabeltje via je laptop zal echter wellicht je geduld op de proef stellen. Met 2,5 watt gaat dat namelijk een stukje trager.

100 watt

Onder apparatuur met een vermogen tot 100 watt valt onder meer:

  • koelkast zonder vriesvak (25 watt);
  • elektrisch scheerapparaat (10 watt);
  • iPad oplader (10-12 watt);
  • koelkast met vriesvak (35 watt);
  • LED tv (60 watt);
  • iPhone oplader (5 watt);
  • ventilator (35 watt);
  • LCD tv (90 watt) en
  • laptop (60 watt);
  • apparatuur in slaapstand (3 watt).
  • stereo-installatie (40 watt);