Rendement flexibel zonnepaneel hoger dan glas zonnepaneel!

rendement flexibel zonnepaneelHet rendement flexibel zonnepaneel is hoger dan glas zonnepaneel! Een opmerkelijke uitkomst dus! De dunnefilm zonnepanelen worden steeds beter en het is mooi om te merken dat ook de testers dit door krijgen.

Rendement flexibel zonnepaneel was hoger dan glas zonnepaneel

Jaarlijks zijn er meerdere testen van het rendement van zonnepanelen. De laatste was opmerkelijk want het verschil van 12 procent tussen de best presterende en de zwakste panelen is best veel. Dit komt volgens de onderzoeker neer op circa 1.000 euro minder opbrengst over een periode van tien jaar, voor een gemiddeld huishouden. En als je dat doorrekent: “is dat 20 procent van de aanschafwaarde.” Maar het aller opmerkelijkste tijdens de test is dat de dunne flexibele zonnepanelen een hoger rendement hadden dan de glazen zonnepanelen!

Uit de laboratoriumtest van het vermogen bleek overigens ook dat bij ongeveer de helft van de geteste panelen het daadwerkelijke vermogen lager was dan de opgegeven capaciteit. En dat is natuurlijk niet best naast het leuke feit” het rendement flexibel zonnepaneel was hoger dan glas zonnepaneel

De top 5 bestaat uit panelen van respectievelijk de fabrikanten Solar Frontier, Renesola, NSP, Conergy en Boviet. Bij deze zonnepanelen fabrikanten zit slechts één Europese partij, namelijke Conergy uit Duitsland.
Dunne-filmtechniek

Flexibel zonnepaneel is het best presterende paneel

Interessant is dat het best presterende paneel uit de test, het flexibele zonnepaneel van Solar Frontier, niet tot de veelgebruikte polykristallijne zonnepanelen behoort, maar gebruik maakt van de zogenoemde dunne-filmtechniek. De rendementsverschillen in de top 5 zijn overigens niet heel groot. Zo presteert het paneel van Solar Frontier 1,4 procentpunt beter dan dat van de nummer vijf, de Conergy uit Duitsland.

Het verschil tussen het rendement van het paneel van Solar Frontier en de twee zwakste panelen bedraagt respectievelijk 12,4 procentpunt (paneel van TSMC) en 10,7 procentpunt (paneel van Sunrise Solartech).